Joop Daalmeijer (ergens tussen de 110 en de schijndood) kwebbelde een pagina vol, en daar *moest* ik even op reageren.

Joop Daalmeijer is een beetje de weg kwijt.

https://www.telegraaf.nl/watuzegt/2069430329/maak-je-gebruik-van-ons-net-dan-betaal-je

(Premium link alert)

Lang geleden dat ik in 1 artikel zo veel gezwam heb zien staan.

Ten eerste stelt Daalmeijer dat buitenlandse partijen van wie data over Nederlandse kabelnetten naar eindgebruikers vloeit hiervoor moeten betalen. Wat dit fossiel even vergeet is dat in Nederland de net-neutraliteit in de wet verankerd ligt. Oftewel: all bits are equal. Of je nou een website uit de VS bekijkt, uit Duitsland of uit Nederland, hier mag geen ‘toeslag’ op geheven worden. De Nederlandse consumenten betalen hier voor hun aansluiting en een bepaalde snelheid, en de aanbieders betalen aan hun kant voor de hosting en snelheid en/of hoeveelheid data die ze versturen.

Dan: “Al die buitenlandse videoaanbieders – of dat nu Disney, Amazon+ of Netflix is – maken gratis gebruik van ons Nederlandse kabelnetwerk dat wij door de jaren heen voor veel geld hebben aangelegd. Die bedrijven staan niet allemaal in Nederland geregistreerd en dragen alleen btw af voor de honderden miljoenen aan abonnementen die ze hier ophalen.”

Nee, die kabelnetten hebben de kabelbedrijven niet voor veel geld uit de goedheid van hun filantropische hartje aangelegd, die zijn aangelegd omdat de Nederlandse consumenten daarom vroegen. De Nederlandse bedrijven bedienen de Nederlandse consumenten met hun producten: Snelle internetverbindingen. En kennelijk wil men die, en is men bereid daar behoorlijk voor te betalen, want anders werd het niet verkocht en al helemaal niet aangelegd.

En die BTW die die bedrijven dan innen, is dàt ook nog niet genoeg? Wat doet de Nederlandse *overheid* daar nou voor? He-le-maal *niets*. De innovaties vinden elders plaats, de productiekosten van de films en series worden door niet-Nederlandse bedrijven gedragen, en als klap op de vuurpeil komt de NL overheid ff het handje ophouden voor 21% BTW. Honderden miljoenen aan abonementsgelden vertaalt zich naar tientallen miljoenen aan BTW inkomsten, zonder *enige* inspanning voor de Nederlandse overheid.

“Ze doen verder heel weinig voor ons land. Ja, ze ondertitelen netjes, maar dat is het dan ook.”

Waarom zouden ze dat moeten dan? Het is nu eenmaal een andere manier van zakendoen. Er is geen fysiek product, dus geen winkels, distributeurs. importeurs, dealers  en/of postbodes die iets kunnen betekenen. De dienst, de ondertiteling, en een servicedesk. Niet heel veel anders dan heel veel andere diensten, zoals krantensites, online magazines, buitenlandse bankrekeningen, muziek en ebooks. Mooi man. Milieu-technisch gezien ook heel erg groen. (Maar da’s nu kennelijk geen argument.)

“Er is niets vreemds aan om aanbieders te laten betalen als ze via onze infrastructuur hun geld verdienen. Als je als Nederlander op de Zwitserse snelweg wilt rijden, moet je ook een vignet kopen”

Jawel. Ten eerste is er net-neutraliteit. Ten tweede is het gewoon een verkapte import-heffing op informatie. Ten derde gaat de hele vignet-vergelijking compleet mank. Er is geen sprake van een fysieke, vervuilende auto die over een weg rijdt die betaald is door anderen die die toerist niet nodig hebben. Het is data die over een infrastructuur heengaat waarvoor de eindgebruiker betaalt, met nou net *dit* doel: die data snel bij hem krijgen.

“Laat ze een percentage van de omzet afdragen en stop dat geld in een audiovisueel fonds waarvan Nederlandse producties gemaakt worden, zodat we onze industrie aan de praat houden. “

Ah. Gewoon lekker kortzichtig ouderwets protectionisme dus. Mensen kiezen voor Netflix, Amazon Prime, HBO of Disney+ omdat ze het aanbod van de NPO, RTL en SBS niet voldoende vinden. Of gewoonweg compleet *ruk*. (En, even puur voor mezelf sprekend: Het gemiddelde niveau van een Nederlandse film is ook volkomen K.U.T.) Goede series komen vanzelf op de grote diensten, die zijn stuk voor stuk naarstig op zoek naar kwalitatief hoogstaande content die, en dat is het punt hier: *hun*klanten*willen*kijken*. Nederlandse producties voldoen kennelijk niet aan die standaard. Niet van Netflix, en niet van hun klanten, want wat er aan NL producties op Netflix staat is dermate abominabel slecht (uitzonderingen daargelaten) dat ik zelfs al eens bij Netflix heb gevraagd of er geen optie kan komen dat ik die troep uit het overzicht kan filteren.

Ik ben de betalende klant, Ik ben degene die z’n tijd spendeert. Ik zou *dus* degene moeten zijn op basis van wiens voorkeuren Netflix e.a. bepalen wat de goede series zijn om aan te bieden. Pertinent *niet* de Nederlandse overheid. En ik zie ook echt geen nut in het geforceerd in stand houden van een industrie die content produceert waar ik geen enkele zin in heb om naar te kijken. (Al doe ik dat al, middels die oud-communistische omroepbijdrage. Mag die ook weg aub?)

“Als je bijvoorbeeld Netflix vijf procent van de omzet laat afdragen, heb je al achttien miljoen euro waarmee je Nederlandse producties kunt maken.”

Netflix draagt al meer bij dan dat, via de BTW. Zie hierboven. Misschien moet je bij de overheid gaan jammeren om meer poen voor een industrie die het op zichzelf niet kan redden. Oh wacht. Dan is het ‘staatssteun’ en gaat Brussel steigeren natuurlijk. Dus eigenlijk wil je staatssteun verstrekken, maar dwing je bedrijven (en uiteindelijk consumenten) om daarvoor te dokken, want dan is het geen staatssteun meer….

Ga. Weg.

“Van de EU moeten de streamingdiensten minimaal dertig procent Europese producties in hun aanbod hebben, maar merkwaardig genoeg voldoen ze daar in het geheel niet aan.”

Als ik zo eens door mijn (helaas niet actief gefilterde) Netflix scroll dan valt dat wel mee. Ik zie series uit de UK, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Spanje en Italie. Disney+ voeldoet er niet aan inderdaad. En ik zeg: Nou en. Dat geneuzel is al te raar voor woorden. Alsof je een sterrenrestaurant gaat verplichten 30% magnetronmaaltijden te serveren, om de lokale Unilever fabriek in de lucht te houden.

“Netflix heeft hier meer dan drie miljoen abonnees en draait een omzet van €360 miljoen. Ter vergelijking: dat is ongeveer evenveel als wat twee zenders van de publieke omroep kosten. RTL en SBS kosten zelfs minder”

Voor het gemak vergeet Daalmeijer bij de NPO TV kosten even de algemene organisatie-overhead van een slordige 250 miljoen (radio + TV). Kijkend naar eigen (of deels betaalde) producties kan ik alleen maar concluderen dat Netflex met commercieel verdiend geld meer voor elkaar krijgt dan de NPO met gratis belastingpoet. Leuk dat Daalmeijer RTL noemt. Wat een onderdeel is van een Duits bedrijf, Bertelsmann. Moeten due ook gaan betalen voor hun online terugkijkdiensten?

Over terugkijkdiensten gesproken. Gaat de NPO met dit Hindenburg-proefballonnetje dan ook betalen voor het aanbieden van uitzending gemist? 

“Dat [NL producties – MB] is ook om een andere reden belangrijk. Wat die bedrijven aanbieden, is vanuit een buitenlandse visie gemaakt, niet vanuit een Nederlandse. Daarmee krijgen we geen spiegel voorgehouden van onze samenleving, onze cultuur.”

Holy fuck. Ga eens weg met je educatieve vingerwapperij. Daar kijk ik geen *entertainment* voor. Niet primair in ieder geval. Overigens gaat ook hier het hele argument compleet mank, want ook de NPO koopt blijmoedig bergen met buitenlandse producties in om die zenders maar gevuld te krijgen. Kennelijk is dat culturele argument dan ineens niet meer van toepassing.

“In ons land zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat we in onze rechtszaal een jury hebben. Ook daarom zijn producties van eigen bodem zo belangrijk.”

LOL. Dat pleit eerder voor een forse injectie van geld in onderwijs. Als je licht vermaak (entertainment) ziet als educatieve voorlichting dan ben je volgens mij echt van het padje af. Of in de jaren 50 blijven hangen.

“Waar de Fransen hun cultuur hoog in het vaandel hebben staan, willen wij vooral niet al te patriottisch zijn. Maar we hebben juist heel veel om trots op te zijn. We zouden ons nationale gevoel meer moeten etaleren.”

Weet je wat het grappige is aan de Netflixen van deze wereld: Er komt uiteindelijk gewoon op terecht wat hun klanten willen zien. Maak series die mensen willen zien, en je kan ze zo slijten aan de Netflixen van deze wereld. Maar kennelijk schort het *daaraan*. Ik zou zeggen: ga daar aan werken, in plaats van te proberen mensen dingen door hun strot te rammen waar ze niet in geinteresseerd zijn. En of in deze het voorbeeld van Frankrijk nou zo positief is waag ik te betwijfelen.

Ik zeg: Meer, meer, meer Netflix, Amazon, HBO en Disney+ en heel veel minder, minder, minder NPO en geforceerde kutproducties waar niemand op zit te wachten.

Bron NPO kosten: https://over.npo.nl/storage/configurations/overnpo/files/npo_begroting_van_2019.pdf